JO DE GRAN VULL SER NENA

19 d’agost del 2015

Del Peludiu-Renudiu-Xiquitiu més meravellós

El meravellós peludiu renudiu xiquitiu
Aiaiaiai quina troballa, QUINA TROBALLA! Ja fa dies que us en volia parlar, i és un honor presentar-vos en aquest humil bloc de literatura infantil, un àlbum il·lustrat meravellós! De fet, dir-ne "meravellós" es queda curt, es mereix una paraula inventada: és un àlbum marvepomestrepifantístic! Exacte, això mateix!
El conte es diu "El meravellós Peludiu-Renudiu-Xiquitiu". Sí, sona ben estrany, però no sabreu què és fins que no el llegiu. I per què em té el cor robat aquest conte? Primer de tot per la seva entranyable protagonista, l'Edith o Eddie una nena de cinc anys (divertidíssima edat), que vol aconseguir un regal per l'aniversari de la seva mare. Amb un anorac rosa fluorescent, unes mitges a ratlles, la seva bosseta vermella i uns cabells grocs esvalotats es recorre tota la ciutat a la recerca d'un Peludiu-Renudiu-Xiquitiu. Visita totes les botigues del barri, però no hi ha manera de trobar-lo. De cada establiment aconsegueix un objecte que li diuen que és molt valuós, però ella no està gens convençuda. I ja no us puc explicar més!

El que sí que us puc explicar, tot i que ho heu de veure amb els vostres propis ulls, són les fantàstiques il·lustracions de l'autora Beatrice Alemagna. És una bolonyesa (bolonyesa de Bolonya, no de la pasta amb carn i tomàquet. Per cert, nyam!) que actualment viu a París, França on treballa com a autora i il·lustradora. Ha guanyat un reguitzell de premis per la seva feina i els seus contes han estat traduïts en més de 10 llengües. I no m'estranya que la premiïn, perquè el que fa és una obra mestra d'artesania. No es limita a dibuixar, sino que juga amb el collage creant textures diferents que donen dimensió a les pàgines. A més utilitza des de llapis de colors, a pintura o foto muntatges, que enriqueixen superbament les il·lustracions. No falta ni sobra ni un detall en cada pàgina, podries rellegir quatre, cinc i sis vegades el conte i descobrir coses noves cada cop.
No és fàcil trobar un llibre tan rodó en tots els sentits. A vegades creiem que els il·lustradors només il·lustren i els escriptors només escriuen, però aconseguir combinar totes dues coses com en aquest cas, és un triomf assegurat! En resum, és un llibre per grans i petits, per gaudir plegats, per aprendre el valor i la importància que donem a les coses i les persones, i el que tenen en realitat.
Català: El meravellós Peludiu-Renudiu-Xiquitiu, Combel Editorial
Castellà: El maravilloso Mini-Peli-Coso, Combel Editorial
Francès (original): Le merveilleux Velu-Dodu-Petit, Albin Michelle Jeunesse
Italià: Il meraviglioso Cicciapelliccia, Topipittori

PD: Aquesta autora a part de fer la feina tan bé, es dedica a promoure els seus llibres amb booktrailers tan fantàstics i rebonics com aquest! Mireu-lo siusplau clicant la imatge #BeatriceAlemagnaFAN
El meravellós Peludiu Renudiu Xiquitiu

JUGUEM!
És divertit inventar-se paraules per descriure les coses. Inventeu-ne amb els peques per dir que alguna cosa fa pudor com per exemple: "Aquesta tifa de vaca fa pufatufa!" o per dir que quelcom és molt gran "Aquest dinosaure és gigantibigugròs!" Després podeu explicar un petit conte introduint aquestes paraules inventades! Ho passareu genilivanili! ;)

2 comentaris: