JO DE GRAN VULL SER NENA

26 de setembre del 2015

De llibres grans del món


Interior City Maps
Aprofitant que marxo de vacances i, per conseqüència, de viatge (una afició que m'apassiona, però que no es pot fer cada dia com llegir), avui comparteixo amb vosaltres uns Atles il·lustrats d'allò més meravellosos! Jo cada dia al·lucino més. Es fan unes edicions de llibres tan boniques i treballades que no me'n sé avenir.
Una petita intro: Els de la meva generació (i pujant) associem l'Atles a aquell llibre gran (perquè un Atles no es concep de format petit) que estava al costat de l'Enciclopèdia i que de tant en tant, amb l'excusa d'un treball de geografia de l'escola, fullejaves sense fi. "De debò és tan gran el món?"
M'han explicat que l'origen del nom ATLES ve d'un ésser de la mitologia grega, un gegant concretament, a qui Zeus (el Déu dels Déus grecs) va donar la responsabilitat de carregar amb el firmament i la Terra sobre les seves espatlles, sostenint així, el pes del planeta. Un origen bonic, oi? Suposo, que pel tità que el carregava no sé si ho era tant!
També s'anomena Atles a la primera vèrtebra de la nostra columna vertebral, la que s'uneix amb el crani. Forma part de les cervicals. Si us voleu quedar amb la gent, podeu dir: "Ai, tinc les cervicals destrossades, concretament em molesta l'Atles, el tinc molt adolorit" ;)
Al tema que em despisto.
Els Atles que comparteixo amb vosaltres van més enllà del fet geogràfic, són també un diccionari cultural i històric del país: els personatges més destacats o els animals i plantes més icònics de la zona. També festivitats i tradicions, tot en il·lustracions a tot color i infinitat de detalls. Si us poseu a fullejar-los un diumenge al matí amb els peques, aviseu a l'àvia que fareu tard a dinar!
Interior MAPS
MAPS: el best seller dels Atles. Fins ara existia només en anglès, que no està malament perquè és una bona manera d'aprendre la llengua i practicar-la amb els nanos. En tot cas, en molt breu l'editen en castellà (en català encara no està previst). Els autors d'aquesta feinada (52 pàgines il·lustrades amb tot luxe de detalls i curiositats) són l'Aleksandra Mizielinska i en Daniel Mizielinski que van publicar per primer cop aquest llibre l'any 2012 a Polònia.
ATLES D'AVENTURES: S'ha publicat aquest juny 2015, tant en català com en castellà per l'editorial Flamboyant. Tot i que la primera edició és en anglès per l'editorial anglesa Wide Eyed Editions. Un format gran amb uns tocs molt retro tant per les il·lustracions com per l'edició. De Rachel Williams i Lucy Letherland. Si els vostres petits i petites són aventurers, aquest és l'Atles indicat!
CITY ATLAS:  Només ha sortit en anglès, però aquí el podeu trobar en alguna llibreria. És també de format gran. En aquest cas destaquen 30 ciutats de tot el món, i que voleu que us digui, la coberta em sembla súper molona! Només un "però", Barcelona és la ciutat menys aconseguida.
Bon viatge aventurers i aventureres!
Interior Atlas de aventuras

 

10 de setembre del 2015

De la Història de Catalunya

Quan era més petita em costava força entendre per què els catalans i catalanes celebràvem l'11 de setembre. No ho tenia gens clar. Amb el temps i l'edat vas entenent moltes coses i et vas forjant un sentiment que ja no marxarà mai.
Ara tenim contes que ho expliquen! L'editorial La Galera té una àmplia selecció de llibrets curts genials per introduir als més petits una mica de la Història de Catalunya. Són llibres de tapa tova, d'unes 40 pàgines, amb il·lustracions a tot color. El millor? A un preu súper assequible entre 5 i 7 euros!

Us en faig cinc cèntims:
La meva primera història de Catalunya: un passeig per Catalunya adaptat als més petits amb textos de Toni Soler i il·lustracions de Roser Calafell. Un bon llibre de "fons d'armari", que li diria jo. Vull dir, d'aquells que sempre està bé tenir i sempre fan falta.

L'Onze de setembre: La petita Sara perd el seu gosset, en Pelut, el dia de la Diada i a poc a poc, (en lletra lligada i en vers) aniran trepitjant tots els escenaris d'aquest dia de celebració. Text d'Anna Canyelles i il·lustracions de Roser Calafell.

Els segadors: D'on ve el nostre himne? Qui van ser els segadors? En aquest llibret ens ho explica l'autora Cristina Sans i ens il·lustra, també, Roser Calafell. ATENCIÓ: inclou la lletra sencera de l'himne! No estaria malament que els adults també en féssim un repàs, que la segona part sempre afluixa! ;)

L'editorial Barcanova també té una gran selecció temàtica i entre els seus títols es troba L'auca de la Diada. Una eina perfecta per a primers lectors, ja que el text és molt curt i està escrit en lletra lligada i lletra de pal. Amb il·lustracions de Montse Español.

Si feu una passejada per les llibreries, trobareu segur una secció de Barcelona, Catalunya i festivitats diverses per a infants. Després de l'11 de setembre s'acosta la Mercè i hi ha un fotimer de llibres sobre la Festa Major!
Només queda dir Feliç Diada catalans i catalanes, petits i grans que passeu un gran dia recordant el que vam ser i el que som.


SI NO PLOU: Recordeu que aquest és l'últim cap de setmana de La Setmana del Llibre en Català. Una fira que vol promoure la llengua a través de la literatura d'aquí. Hi ha moltes activitats infantils entorn dels llibres! Feu-hi cap!