JO DE GRAN VULL SER NENA

10 de febrer del 2016

De la Fantàstica de Gianni Rodari

Benvolguts mandarinencs i mandarinenques: avui tinc l'honor de parlar del mestre de la invenció, de la creació d'històries, senyor de l'imaginari i llicenciat i doctorat en estudis de la Fantasia, en Gianni Rodari!

És molt emocionant quan hi ha un autor que de petita llegies i t'encantava i que 15 o 20 anys més tard segueixes veient que agrada als nens d'avui i també emociona als pares. Alguna cosa devia fer bé aquest Rodari ;)
És el geni dels contes curts per a nens i en té tants i tants publicats que quan ja creus que t'ho has llegit tot, en descobreixes uns quants més recuperats per alguna editorial que, en el seu dia, li va donar un atac de melangia i els va tornar a publicar.

Il signorino Rodari va néixer a Itàlia. Mestre i pedagog, va començar a escriure petits articles en diaris. Poc a poc, escrivint i escrivint, es va fer un lloc entre els grans autors de literatura infantil, però amb un punt de distinció. En Rodari va ser el rei en l'art d'inventar històries. Agafava temes actuals, donava vida a objectes inanimats i hi posava, sobretot, humor! Era d'esperar que al cap del temps rebés el premi més prestigiós de la Literatura Infantil el Hans Christian Andersen en l'any 1970.

Però no es va limitar a escriure històries, sinó que va redactar el manual "Gramàtica de la Fantasia: Introducció a l'art d'explicar històries" dirigit a pares, mares, professors, animadors, teatrerus, contacontes, futurs escriptors de literatura infantil, adults en general, en el que ens proposa eines i recursos per treballar la imaginació i per aprendre a crear, a partir de jocs i combinacions de paraules. Gran defensor que la pràctica de la imaginació fos una assignatura a totes les escoles, Gianni Rodari és considerat el revolucionador i renovador de la literatura infantil.

Deures per aquesta setmana, aneu a una biblioteca o llibreria, el que us caigui més a prop, i llegiu-vos alguna coseta d'ell. Segur, segur, segur us sorprendrà i us arrencarà un somriure! Per sort tenim Rodari per estona.

JUGUEM! (Per a tots els públics!)
Un clàssic del Rodari que trobarem a Gramàtica de la Fantasia és "El binomi fantàstic". Com començar una història: Penseu una paraula, qualsevol, un animal, un personatge, un objecte. Per exemple: "cassola".
Demaneu a algú que us en digui una altra, posem pel cas que el vostre germà o germana us diu "mandarina" :)
Ja tenim el nostre binomi fantàstic! Ara hem de desprendre d'aquestes paraules la seva utilitat real, aquestes paraules són canviants, les podem utilitzar de mil maneres diferents.
Creem una relació entre elles mitjançant una preposició i els seus articles correposnents:


  • La Cassola amb la Mandarina
  • La mandarina de la cassola
  • La cassola sobre la mandarina
  • La mandarina al costat de la cassola


Aquí ja tenim 4 punts de partida per 4 històries, per exemple:

La mandarina estava a punt de guanyar el concurs de la fruita més forta de l'any. Aquesta vegada li havia tocat carregar la cassola al damunt durant tot el recorregut. Seria un prestigi per a les mandarines que un cítric guanyés el concurs, ja que últimament estaven força menyspreats. Anaven a creuar la línia de meta, quan la cassola va perdre l'equilibri i va caure a terra fent un gran terrabastall.

A crear!

ACTIVITAT!
Club de lectura de "Contes per telefon" a La llibreria La Central, amb els fantàstics contes d'en Rodari i jo mateixa. Sí, sí, sí heu de venir, ho passarem fabufantàstic!

Gianni Rodari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada