JO DE GRAN VULL SER NENA

30 de maig del 2016

De conflictes i guerres...


No acostumem a trobar-nos amb novel·les per a joves que tractin la Segona Guerra Mundial. De fet, trobem pocs llibres juvenils basats en conflictes bèl·lics reals. Potser per por de transmetre massa aviat la cruesa d’uns fets terribles. En aquest cas es tracta d’una història que, tot i el rerefons dur en què es contextualitza, és dolça i tendra gràcies al punt de vista dels dos protagonistes: l’Adam i en Thomas, dos companys de classe, tots dos jueus, que s’han d’amagar dins del bosc fins que les seves respectives mares els vagin a recollir. Mentrestant hauran de sobreviure amb uns pocs queviures i les seves aptituds personals. Descobreixen l’acollidora naturalesa que els fa de casa i de mare i entre tots dos va creixent una bonica amistat forjada en l’acceptació, el respecte i el treball en equip. Es troben diversos personatges amb qui mantenen converses fugaces que els donen detalls de la guerra. No obstant això, els trets que cada dia senten de fons anuncien que encara no s’acaba.
Aquest relat colpidor, escrit originalment en hebreu, està basat en els fets reals que va viure l’autor, Aharon Appelfeld, que va passar tres anys amagat escapant de la guerra.

És difícil explicar als petits aquests temes, ja ens costa entendre'ls a nosaltres, imagineu-vos com hem de transmetre'ls a ells. Per això hi ha alguns contes que relaten els fets perque els més petits se'n puguin fer una idea. Com per exemple El viaje de Francesca Sanna, editat a la nova Petita Impedimenta, que relata com una família ha de fugir de casa seva per culpa de la guerra. Les il·lustracions són molt especials, modernes, actuals d'aquelles que et voldries emmarcar cada pàgina en un quadre. Però no deixen de ser crues per la història que expliquen, desgraciadament molt a l'ordre del dia.

Us deixo un llistat de llibres que parlen de conflictes bèl·lics i també de refugiats, per petits i no tan petits:
  • Guerra. ¿Y si te pasara a ti? de Janne Teller.Per grans a partir de 12 anys, relat colpidor que et posa en la situació d'un refugiat.
  • L'Artilleria de Mr. Smith de Francesc Puigpelat. Per grans a partir de 12 anys, Catalunya en plena Guerra Civil, el protagonista es troba en mig de dos bandos: la família o els amics? (Cat/cast)
  • Akim corre de Claude K. Dubois. Per petits a partir de 5 anys, història curta d'un nen que ha d'escapar de la seva ciutat, amb poc text i unes il·lustracions que ho diuen tot.
  • El mag d'Auschwitz de Kathy Kacer i Gillian Newland. Per petits a partir de 6 anys, àlbum il·lustrat sobre un nen que està en un camp de concentració en plena Segona Guerra Mundial. (Cat/cast)


    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada